A fog elszíneződése

A fog elszíneződése

A leggyakoribb okok

A fog elszíneződése egy nagyon gyakori probléma, mivel az evéstől kopik a fogzománc, egyre könnyebben beszivárognak a színezékanyagok. További számos másik ok miatt megváltozhat a fog színe. Nem szabad beletörődni, és egy legyintéssel elintézni, mondván ez örökletes dolog.  Fogaink színét több tényező is befolyásolja, éppen ezért befolyásolhatjuk a folyamatot, sőt tenni is tudunk a nem kívánt elszíneződés ellen. Ehhez viszont tisztában kell lennünk azzal, mi okozza a problémát!

Külső vagy belső elszíneződés?

Belső, szerkezeti elszíneződés a legtöbb esetben traumától alakul ki, de okozhatja akár fluoridhiány vagy valamilyen kémiai anyag is. Míg a rég múltban nem lehetett az ilyen jellegű változás ellen szinte semmit sem tenni, addig ma már a technika lehetővé teszi hogy szerkezeti elszíneződés esetén is újra hó fehér, ragyogó mosolyunk legyen.

Külső elszíneződés esetén mindenképp az elfogyasztott ételekben, italokban, illetve dohányzásban kell keresni a probléma forrását. Viszont akár az idő múlásával is sor kerülhet fogaink külső elszíneződésére. Több megoldás is létezik a problémára. Amennyiben nem nagy mértékű az elszíneződés akkor érdemes először is kifejezetten fogfehérítő fogkrémet bevetni, viszont ha erős az elszíneződés akkor már mindenképp fogorvos beavatkozása szükséges. Pánikra azonban ekkor sincs semmi ok, mert fogfehérítéssel vissza nyerhetjük fogaink eredeti színét!

A fog elszíneződése

Lássuk az okokat!

Életkor: Minél inkább haladu k előre az időben, fogaink egyre inkább sötétebbek lesznek. Miért? A fogzománcban felhalmozódó lerakódások miatt fogaink elveszítik eredeti fényüket. Ez azt jelenti hogy kezdetben inkább sárgás, majd később barnás árnyalatúvá válik fogunk.

Genetika: Mindannyiunknak genetikailag kódolt fog színe van, melyben fontos szerepet játszik hogy milyen vastag a fogzománc vagy milyen színű a fogbél. Ezek és a fogak alakja öröklött tulajdonság. A vastagabb és nem áttetsző fogak világosabbnak, csillogóbbnak tűnnek, és a fehérítés alkalmával is látványosabb eredményt lehet elérni rajtuk. A vékonyabb és áttetszőbb fogakban kevesebb a pigment, ezért nem annyira hatásos a fogfehérítés.

Étkezési szokások: Lehetőleg kerüljük a savas, sok színezéket tartalmazó, illetve a sötét, erős színű ételeket és italokat mert ezek nagyon könnyen és nagyon gyorsan képesek elváltoztatni a fog fehérségét.

Dohányzás: A belső elszíneződésért leginkább a dohányzás tehető felelőssé. Ne feledjük,  nemcsak az egészségünkre káros, hanem a fogainkra is, mert a nikotin beszívódik a fog szerkezetébe!

Gyógyszerek: A gyermekkori fogzás alatt alkalmazott természetes antibiotikum, a tetracyclin gyakori oka a fogak sötétszürke vagy barna, vékony csíkokban való elszíneződésének.

Trauma: Az olyan balesetek, amelyek során a fog megsérül, letörik, megreped vagy csak a fogzománc kopik meg, szintén vezethetnek a fog elszíneződéséhez, a sérült részen ugyanis könnyebben rakódnak le a szennyeződések és a baktériumok.

Fogcsikorgatás: A fogcsikorgatást általában a stressz okozza, de álmunkban is előfordul, hogy szorosan összezárjuk az állkapcsunkat. Ilyenkor mikrorepedések keletkeznek a fog felszínén, amitől a fog rágóéle hamar elszíneződik.

Rossz szájhigiénia: A megfelelő száj ápolás elmaradása fogkőhöz vezet, ez pedig valóban nagyon csúnyává tudja tenni fogainkat.

Fluor hiánya vagy túladagolása: A fluor hiánya gyerekeknél fogszuvasodáshoz vezethet, túlzott fogyasztása – ami származhat az étrendből, a lenyelt fogkrémből, teából vagy fluorozott csapvízből –  a fogzománcon fehér foltokat alakít ki.

A fogkő veszélyeiről szóló bejegyzésem itt találja!