A fogkő veszélyei

fogászat nyíregyháza
a fogkő veszélyei
A fogkő veszélyei

Következményei

A fogkő veszélyei.
A fogkő nem csupán esztétikai probléma, hanem a súlyos fogágybetegségek elindítója is! Amennyiben nem fektetünk rá kellő figyelmet, akkor az íny idővel visszahúzódik, elsorvad.

A rossz szájhigiénia és a nem megfelelő szájápolási szokások miatt, a fogszuvasodás és a fogágy-betegségek nagy problémát jelentenek. Tudta Ön, hogy nincs szinte olyan 25 éve fölötti akinek ne lenne valamilyen fogászati betegsége?

A fogkő veszélyei.

Ma már számos kutatás bizonyítja, hogy, a  fogak felszínén létrejövő lepedék és a fogkő a felelős a fogíny gyulladásárét és sorvadásáért. A fogkő felnőtteken gyakorlatilag minden szájban megtalálható. Étkezés során a fogak, a fogpótlások és a protézisek felszínén kialakul egy vékony, színtelen, szabad szemmel alig látható plakkréteg. Ez nagyrészt feloldódott ételmaradékból áll, és kitűnő táptalaj a baktériumok számára. A plakk, idővel a nyálban jelenlevő ásványi anyagok – kalcium, foszfát – hatására egyre keményebbé válik, majd elmeszesedik. Ezt az így létrejött, meszes plakkot nevezzük fogkőnek.

A fogkő az íny begyulladását okozza, mely így elveszti egészséges, rózsaszínű színét, vörössé válik és megduzzad, majd később spontán vérezni is kezd. További kellemetlen vele járója a kellemetlen szájszag. Ha a fogkő nem kerül időben eltávolításra, és folyamatosan fenntartja a fogíny gyulladását, akkor az íny idővel visszahúzódik, elvékonyodik, elsorvad. A gyulladás a foggyökerek mentén, fokozatosan ráterjed az állkapocs-csontokra, és a fogak meglazulnak, mozogni kezdenek, kopogtatásra, hidegre, melegre érzékenyekké válnak. Végső esetben pedig akár el is veszítheti őket!

fogorvos nyíregyháza

Megelőzés és eltávolítás

Természetesen a rendszer fogmosás az egyik alapvető feltétele a megelőzésnek, melyek megfelelő ideig tartanak legalább 3 percig! Speciális fogkrém használatával, a fogkőképződés megelőzhető vagy legalábbis mérsékelhető. Ha mégis kialakult a fogkő, fontos, hogy azt minél hamarabb, rendszeresen – évente 3-4 alkalommal – szedessük le!

Ha az íny és a csont is tönkremegy, azon már nem lehet segíteni. A fogkő eltávolítása szakember, fogorvos feladata, aki egy ultrahanggal működő, úgynevezett depurátort használ erre a célra. A kezelés általában fájdalommentes, esetleg egy kis bizsergést lehet érezni a fogak mentén. A fogkő-eltávolítás után, a fogak felszínének polírozása történik, hogy az így létrehozott simább fogfelszínen a fogkő nehezebben tudjon kialakulni.

További blog bejegyzéseimet itt találja!