A fogpótlás elkészítése után

fogorvos nyíregyháza
rögzített és kivehető fogpótlások
fogpótlás nyíregyháza
Az új fogpótlás, új feladatokkal jár

A fogpótlás elkészítése után, amennyiben azt szeretnénk hogy hosszú időn keresztül el lássa feladatát, néhány dolgot nem árt tudni.

Első körben a frissen elkészült fogpótlásunkat először is meg kell szoknunk. Igaz ez a rögzített fogpótlásokra és a kivehető fogpótlásokra is. Amennyiben az első napokban érzékenységet tapasztalunk, nincs ok aggodalomra, ez teljesen normális. A panaszoknak azonban néhány nap múlva enyhülniük kell, még az íny érzékenységének is. Amennyiben egy hét eltelte után mégsem szűnnek ezek a panaszok, akkor mindenképp forduljunk fogorvosunkhoz.

Ahogy a mondás is tartja, a puding próbája az evés. Így új fogpótlásunk pontosságát, tökéletességét és esetleges pontatlanságait használat közben tapasztalhatjuk meg, mint például rágás illetve táplálkozás alkalmával. Ilyen apró pontatlanság, kényelmetlenség lehet például az, ha az egyik oldalon például zavaró kiemelkedést tapasztalunk.

A szánkban található új fogpótlás egy teljesen új helyzetet eredményez szánkban. Ezért javasolt a rágás gyakorlása például egy cukormentes rágógumi segítségével. így a rágó izmaink is képesek lesznek alkalmazkodni új fogpótlásunkhoz.

Az új fogpótlás hatása beszédünkre

A megszokási időt illetően van egy még egy fontos további szempont. Minél több idő telik el a hiányzó fog pótlásáig, értelem szerűen annál több idő lesz megszokni új fogpótlásunkat. Természetesen további kockázatai is vannak a várakozásnak, melyekről itt írtam korábban bővebben.

Beszédünkre is komoly hatása lehet új fogpótlásunknak. Szokatlan lehet a kommunikáció, gyakorolni kell újra a beszédet, hiszen ne felejtsük, új fogpótlásunkkal szánkban egy teljesen új helyzet alakult ki. Sok esetben például, a foghiány leplezése miatt, hajlamosak vagyunk szinte zárt szájjal beszélni, melyet idő után megszokunk és természetessé válik.

dr. jakab levente

Az új fogpótlás tisztítása

Új fogpótlásunk tisztítása legalább akkora törődést igényel, mint a saját, maradó fogaink ápolása. Amennyiben mégsem fordítunk kellő figyelmet erre a feladatra, ez esetben számos kockázattal kell szembenéznünk.

Manapság azonban már léteznek kifejezetten a fogpótlások tisztítására kifejlesztett szájápolási eszközök, akár kivehető fogpótlásról, akár rögzített fogpótlásról beszélünk. A hagyományos fogkefével szemben, itt is sokkal hatásosabb lehet egy elektromos fogkefe használata és a fogköz tisztító kefe és a fogselyem is jó szolgálatot tehet.

Fontos tudni továbbá, hogy egy megfelelően ápolt fogpótlás nagyon hosszú időn keresztül ki tudja szolgálni, annak viselőjét.

Kapcsolódó téma: fájdalommentes fogászati ellátás