A táplálkozás hatása fogainkra

fogászat nyíregyháza
Az elfogyasztott ételek és italok hatása

A táplálkozás hatása fogainkra

Az egészséges táplálkozás fontosságáról valószínűleg már Ön is hallott kedves Olvasó. Az elfogyasztott ételek és italok ugyanis nagyban képesek meghatározni testünk egészségét. A cukros ételek, gyors ételek, zsíros olajos ételek csábítóak lehetnek, azonban hosszú távon szinte biztos hogy negatív hatásai lehetnek. És akkor a bevitt kalória mennyiségét még nem is említettük, pedig fontos tudni, hogy az elhízás már önmagában egy kockázati tényező.

Világunk felgyorsult

A mai modern, felgyorsult világban szinte semmire sincs ideje az embereknek. Sem rendszeres mozgásra, sem a stressz kerülésére, sem pedig az egészséges táplálkozásra. Sajnos sokkal kényelmesebb egy gyorsétteremben megebédelni, vagy épp egy automatából megvenni egy cukros üdítőt.

Gondolt már arra, hogy ezeknek az ételeknek és inni valóknak milyen hatásai lehetnek fogainkra? Főleg úgy, ha a rossz szokások mellé egy rendszertelen szájápolás párosul?

A válasz röviden: szinte pusztító

"Én ilyen fogakat örököltem"!

A fogszuvasodás egyik fő okozója

Sokan szeretik fő okozóként azt mondani hogy “ilyen fogakat örököltem”, a genetikát felelőssé tenni. Ez azonban nem igaz. Gondoljon csak bele. Alapvetően mindenkinek egészségesek a fogai, mindannyian steril szájjal születünk. Hogy 10, 20 vagy éppen 30 év múlva milyen állapotban lesznek fogaink, az csak rajtunk múlik.

A legnagyobb bűnöst úgy hívják, hogy szénhidrát. Sokkal több szénhidrátot viszünk be szervezetünkbe mint ami indokolt lenne. A szénhidrátokat igen változatos formában vihetjük be táplálkozásunk során, többek között cukorként, keményítőként, de a rostok is szénhidrátok.

Félelem a fogászattal szemben

Mit tehetünk?

A lehető legjobb megoldás, ha kerüljük a szénhidrátok, a cukros ételek és italok fogyasztását. Ezeknek ugyanis nagyon rossz hatása van fogainkra. Természetesen ha sikerül a csábító falatoknak ellenállni, ez még csak fél siker. Fontos a megfelelő és rendszeres szájápolás is, mely magában foglalja a fogselyem rendszeres használatát is.

Fontos megemlíteni, amit sokszor elmondtam már. Nem a fogkefe vagy fogkrém ára, márkája határozza meg fogaink állapotát, hanem a rendszeresség. Legalább napi kettő alkalommal legyen fogmosás, megfelelő technikával és fogselyem használatával egybekötve.

Kapcsolódó téma: a fogászati szűrővizsgálat fontossága