Minden, amit a bölcsességfogról tudni érdemes!

dr. jakab levente
bölcsességfog
bölcsességfog húzás nyíregyháza
A nyolcadik "utas"

Bölcsességfog húzás Nyíregyháza

Miért nevezik bölcsességfognak? Minden esetben szükséges az eltávolítása? Honnan tudhatjuk hogy már előbújt?
Lássuk a sorba a válaszokat! A bölcsességfog a legutolsó fogunk a “sorban” szám szerint a nyolcadik. Egyébként őrlő fogakról beszélünk, melyek jellemzően a 20. életévünk körül törnek elő. Pontosan az életkor miatt szoktuk bölcsességfognak hívni, ugyanis a közhiedelem szerint ezen életkorban már számottevő tudás birtokában vagyunk, azaz bölcsek vagyunk!

Vannak szerencsés esetek, amikor bölcsességfogunk teljesen zavartalanul, egyenes állásban tud előbújni, így semmilyen problémát nem okoz. Ilyen esetben megfelelő szájápolás és rendszeres fogászati kontroll mellet, hosszú ideig problémamentesen élhetünk együtt bölcsességfogunkkal. Viszont tudni érdemes, hogy nem ez a jellemző, mivel az előtörés problémát okoz, ami ezen fogak eltávolításához vezethet!

Mikor szükséges eltávolítani?

Jellemzően a bölcsességfog elhelyezkedése, pozíciója nem ideális, ebből szokott adódni a problémák többsége.  Ebből fakad továbbá hogy nem tudja elérni végleges helyzetét, mert akadályba ütközik és tulajdonképpen nincs számára elengedő hely a szájban.
Mivel a rosszul előtört bölcsességfog tisztítása és takarítása igen nehézkes, vagy nem is lehetséges, így már is eljutottunk oda, hogy igen hamar szuvassá is válhat. A fogorvos számára pedig a szintén nehezen, vagy sehogy sem elérhető helyen lévő szuvasodás kezelése sem megoldható, így nem marad más hátra mint a bölcsességfog eltávolítása.

Bölcsességfog húzás Nyíregyháza

Amennyiben pedig részlegesen tudott csak előtörni, ez esetben, ez esetben nyomást gyakorolhat a közvetlen környezetére, ezzel fájdalmat és akár a fogak feltorlódását is okozva. Innen pedig már biztosak is lehetünk benne hogy nyolcadik fogunk útban van!

A bölcsességfog eltávolítása

Ezt mindig a bölcsességfog elhelyezkedése határozza meg. Szerencsés esetben, ha teljesen előtört, és nem rejt magában “további meglepetéseket” akkor ugyanúgy történik eltávolítása, mint bármely más fogunk esetében.
A problémásabb eset, amikor a fogíny alatt félig vagy teljesen zártan, a csontba ágyazódva várja a fogorvost. Ez esetben az íny metszésével sőt akár a fog több darabban történő eltávolításával is számolni kell!

Rendelőm árlistáját itt éri el!