Fogak és a terhesség

fogak és a terhesség
Miért romlik jobban a kismamák foga?

Fogak és a terhesség

A magzat, vagy később a kisbaba a felelős érte?

Gyorsan oszlassunk is el egy tévhitet ezzel kapcsolatban. Nem a magzat a kismamák sérülékeny fogainak az okozója és nem is a megszületett gyermek. Ne higgyük el a jó szándékú ismerőseinknek, barátainknak, hogy az újszülött vonja el a kalciumot szervezetünkből.

Mit tehetünk?

Fogak és a terhesség

Tévedés, hogy kioldódik a fogakból a kalcium a várandósság, illetve a szoptatás ideje alatt, mivel a kalcium és egyéb ásványi sók kötött formában vannak a fogakban, tehát nem tudnak kioldódni.
Az igaz, hogy nagyobb a várandósság ideje alatt a szervezet kalcium igénye, de ez pótolható vitamin, terhesvitamin szedésével, plusz változatos étkezéssel.

Ráadásul a szoptatás kifejezetten elősegíti a kalcium beépülését a csontokba! (Hozzá kell tenni, hogy a kalcium felszívódásához nagyban hozzájárul a D-vitamin is, amelyet a napfénytől természetes módon megkapunk, a téli időszakban azonban fontos a D-vitamint külön is szedni ennek elősegítésére.)

De lássuk akkor, mi az igazság!
A várandóság rengeteg dologra hatással van, így a nyál összetételére is, a fogágy hormonális háztartására és a vérkeringésre is. Pontosan ezen okokból kifolyólag, megváltozik a szájban az immunitás és a baktériumflóra is. Ezért gyakori az áldott állapotban az ínyvérzés és a fogágy gyulladás. Kiemelten fontos éppen ezért ügyelni a a szájhigiéniára és akár háromszor is felkeresni fogorvosunkat ebben az időszakban. Szintén tévhit, hogy semmilyen fogászati beavatkozás nem végezhető el a terhes nők esetében, sőt, fájdalomcsillapítót és helyi érzéstelenítést is kaphatnak, hiszen ezek nem károsítják a magzatot!

Szerencsés kivételek

Vannak azonban ellenpéldák is, olyan kismamák, akiknek szinte semmilyen panaszuk nincsen. Hogy ez genetikai eredetű, vagy tudatosság áll a hátterében, azon lehetne vitatkozni. Viszont amennyiben Ön éppen a várandóság hónapjait éli meg, elővigyázatosságból mindenképp forduljon szakemberhez!

További blog bejegyzéseimet itt találja!