Foghiány és fogpótlás

foghiány és fogpótlás
A fogorvos kiválasztása
Foghiány és fogpótlás

Foghiány és fogpótlás

Önnek van hiányzó foga, vagy fogai? Tudja, milyen kockázattal jár, amennyiben kerül, kerülnek pótlása?
Ebben a blog bejegyzésben most erről lesz szó!

Sokan gondolnánk, hogy fogainknak csupán a rágásban van szerepe. Ebből kifolyólag egy fog hiánya nem is okozhat nagy problémát, hiszen sok fogunk van még.  A helyzet azonban ennél jóval összetettebb. Ahhoz hogy felismerjük, hogy milyen kockázatokkal kell számolnunk akár csak egy hiányzó fog esetén, nem árt megjegyezni a következőket.

Fogpótlás Nyíregyháza

Foghiány és fogpótlás

Fogaink és fogsorunk egy egységes rendszert alkotnak. Amennyiben ez az egység akár csak egy helyen is megbomlik, a fogaink által alkotott rendszer és egyensúly meg fog bomlani. Vegyük például a táplálkozást. Amennyiben egy fogunk hiányzik, ez esetben szinte észre sem vesszük, és a rágás megváltozik. Akarva, akaratlanul, szinte észre sem véve, a falatokat arra az oldalra fogjuk „terelni” ahol nincs foghiány. Azon az oldalon fog történni jellemzően a rágás, ahol nincs foghiány.

Foghiány és fogpótlás

Amennyiben időnként mégis a foghiánnyal rendelkező oldalon történik a rágás, máris jön az első probléma. A hiányzó fog szerepét természetesen átveszi a többi fogunk, így viszont azok több terhelésnek lesznek kitéve. Így nő az esetleges sérülés kockázata, melynek eredménye akár egy újabb fog elvesztése is lehet.

Most pedig oszlassunk el egy tévhitet. Fogainknak nem csupán a rágásban van fontos szerepe. Amennyiben már több fogunk hiányzik, ráadásul ezek, ha szomszédos fogak, akkor ez esetben ezen a területen arcunk „beeshet” így öregebbnek tűnhetünk, mint a valós korunk. Tehát külső megjelenésünkre is hatással lehet a foghiány. Ebből fakadóan pedig, akár önbizalmunk is csökkenhet. Megváltozott külsőnk negatív hatással lehet kapcsolatainkra, sőt akár pszichés problémákhoz is vezethet.

Foghiány és fogpótlás

Arról nem is beszélve, (főleg ha jól látható helyen van foghiányunk) hogy a mosolyunkat is hajlamosak vagyunk ilyenkor eltakarni, elrejteni a külvilág elől.

Jól látszik tehát, hogy sok-sok negatív következménnyel lehet számolni foghiány esetén. Várni sem érdemes azonban túl sokáig a hiányzó fog pótlásával. A legsúlyosabb esetben az is előfordulhat hogy már nem is lesz lehetőség a fogpótlásra!

Foghiány és fogpótlás

Ellátásaimat ide kattintva éri el!

Nyíregyházi fogorvosi magánrendelőm a város belvárosában, könnyen megközelíthető helyen található, a Sólyom utca 3. szám alatt! Bejelentkezés telefonon lehetséges, munkaidőben, az alábbi telefonszámon: 20/229-5130