Foghúzás után erre figyelj

bölcsességfog húzás nyíregyháza
fogérzékenység

Foghúzás után erre figyelj

Sajnos hiába a mai modern fogászat, hiába törekszik mindenki a problémát okozó fog megmentésére, időnként sajnos nincs mit tenni. Nincs más választás mint a fogeltávolítás. Természetesen rendszeres fogápolással és a fogorvos rendszeres felkeresésével nem csak a foghúzás kerülhető el, hanem szinte bármilyen ellátás. Ne feledjük, fogaink egy életen át elkísérnek minket, amennyiben megkapják a kellő törődést.

Mi a teendő foghúzás után, mire figyeljünk?

Szinte teljesen természetes, hogy a beavatkozás után, az izgalmak és a pillanat hevében, a Páciens nem tudja teljes egészében fejben tartani a fogorvos által adott instrukciókat, így mi most összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat. Lássuk mire kell figyelni foghúzás után!

Óvatosság és körültekintés

Az első napon belül több szempontot is figyelembe kell venni. Természetesen annak ellenére hogy sajnos el kellett távolítani egy adott fogat, az élet nem áll meg. Táplálkozni kell, a folyadék pótlásról gondoskodni kell, sőt valószínűleg tüsszenteni, orrot fújni és fogat mosni is szeretnénk. Kérdés mindezeket hogyan?

Amennyiben túl vagyunk a beavatkozáson és az érzéstelenítő hatása már szinte teljesen elmúlt, a sebre helyezett tampont, gézt, óvatosan eltávolíthatjuk. Míg el nem távolítjuk addig pedig határozottan, de nem túl erősen szorítsuk friss sebünkre.
Az orrfújást nem kell mellőzni, mint ahogy a tüsszentést sem, de legyünk óvatosak. A tüsszentést például nem is érdemes visszatartani, mert az arcüreg megnyílását kockáztatjuk.

tévhitek a gyökérkezelésről

Táplálkozás és folyadékpótlás

Ahogy fentebb írtuk is, az élet nem áll meg. Előbb-utóbb bizony éhesek leszünk. Közvetlenül a fogeltávolítás után mindenképp kerüljük az étkezést. Várjuk meg mindenképp amíg elmúlik az érzéstelenítő hatása. Ha ezt nem várjuk meg, például könnyen elharaphatjuk nyelvünket is. A folyadékpótlással nem szükséges ennyit várni, de lehetőleg ezt az ásványvízre korlátozzuk. A zsibbadás megszűnését követő 12 órán belül pedig lehetőleg kerüljük a szilárd ételek fogyasztását.

Sebünket semmi esetre se szívogassuk, nyelvünkkel is kerüljük el mindenképp. Ha szükséges helyezzünk a sebünkre friss gézlapot. Erős vérzés esetén pedig keressük fel ismét fogorvosunk.

Fájdalomcsillapítás és fogápolás

A fájdalomcsillapítók használata esetén mindenképp kövessük a fogorvos utasításait, az előírt mennyiséget ne lépjük túl.
A fogmosás ilyenkor se maradjon el, azonban fokozott óvatossággal járjunk el. Friss sebünkbe a fogainkon felhalmozódó lepedék bejuthat, ez pedig újabb problémához vezethet. 1-2 napig azonban a foghúzás által érintett területet érdemes elkerülni fogmosás közben, majd ezt követően puha sörtéjű fogkefével már ez a terület is tisztítható, kellő óvatossággal.

 

Kapcsolódó téma: minden, amit a bölcsességfogról tudni érdemes!