Gyermekek és a szájápolás

Mire figyeljünk oda?

Gyermekek és a szájápolás

Hajlamosak vagyunk a tejfogakra úgy tekinteni hogy úgy is ki fognak hullani, ezért nem fontosak. De sajnos ez nem így van! Nagyon is fontos nagy figyelmet szentelni a tejfogak épségének, hiszen ezek nagyban meghatározzák a maradó fogak  jövőjét. Plusz a tejfogak jó lehetőséget kínálnak arra is, hogy a gyermekek megtanulják a helyes szájápolást, így a végleges fogaik akár egy életen át megtarthatóak lesznek.

Ennek természetesen a legfontosabb alapköve a helyes fogmosás.
De hogyan is kezdjünk neki a tanításnak? Első lépésben mindig a szülő mossa a gyermek fogát, később a gyermekkel közösen mossuk, majd a harmadik lépésben már önállóan történjen a mindennapi fogápolás. Ez utóbbi időszakra fel is kell kelteni a kicsik igényét arra, hogy ők is fontosnak tartsák a tiszta, ápolt szájat.

A tapasztalat azonban sajnos azt mutatja, hogy sem az óvodában, sem az iskolában nem sajátítják el a gyermekek a helyes szájápolást és mivel ez igaz volt már a szülők oktatására is, ezért a legtöbb esetben otthon sem kapják meg a megfelelő útmutatást.

Az egészséges maradó fogak alapja, a gyermekkorban nyugszik

Gyermekek és a szájápolás

A kisbabák esetén már az első fogak megjelenésénél el is kezdhetjük a fogápolást, mégpedig egy kis ujjra húzható kesztyűvel, majd később egy kis fogkefével. Ebben az életkorban még a folyamat megszokása az elsődleges cél, hogy rögzüljön a kis babában hogy ez a mindennapi rutin része kell hogy legyen
Ahogy cseperedik gyermekünk, a fogak száma is nő, így a fogmosásnak is egyre alaposabbnak kell lennie. A rendszerességet lehetőleg szigorúan tartsuk be!

Ne feledjük, a gyerekek másolnak!
Viszont ha nem látják hogy környezetükben a szülők, felnőttek, testvérek rendszeresen ápolják fogaikat, akkor nem lesz mit másolni! Törekedjünk arra, hogy mindig lássák hogy bizony, mi rendszeresen fogat mosunk.

Nincs hasonlítási alapjuk. Milyen a tiszta, és milyen a még tisztább?
Fontos, hogy a szülő rendszeresen visszaellenőrizze gyermeke alaposságát. Hogy mit nézzen meg ilyenkor, nem is olyan egyszerű. Felnőtt emberek szállnak ki úgy a fogorvosi székből fogkőeltávolítás után, hogy „jé, ilyen tiszta még sosem volt a fogam!” Ők vajon mikor és mi alapján érzik úgy fogmosás közben, hogy alapos és elegendő volt e a fogmosás?

Egyszerű, és látványos megoldás a plakk-festés. Drogériákban kapható plakk-festő folyadékkal vagy tablettával jól láthatóvá tehető a fogakon megmaradt lepedék, így pontosan ellenőrizhető, mennyire volt hatékony a fogmosás.

dr. jakab levente

Gyermekek és a fogorvos

Amennyiben a gyermek panaszmentes, akkor is érdemes magunkkal vinni. Hogy miért? Egyrészt megismeri a rendelői környezetet, leendő fogorvosát, másrészt pedig ha azt látja hogy a szülő a legnagyobb természetességgel ül be a fogorvosi székbe, akkor ő is sokkal nyugodtabban fogja ugyanezt megtenni, hiszen azt látta korábban hogy nincs mitől tartania. Néhány ilyen alkalom után pedig érdemes is felajánlani csemeténknek hogy mutassa meg Ő is a fogait, amennyiben szeretné.

További blog bejegyzéseimet itt találja!