Gyökércsúcsi rezekció

gyökércsúcsi rezekció
gyökércsúcsi rezekció
gyökércsúcsi rezekció
Gyökércsúcsi rezekció okai

Gyökércsúcsi rezekció

Milyen esetekben van szükség gyökércsúcsi rezekcióra?

1, Amennyiben az adott fog elhalt, gyökércsúcsa körül cisztaszerű elváltozás tapasztalható. Ebben az esetben szükséges a beavatkozás, melyet jellemzően egy gyökértömés előz meg.

2, Amennyiben a gyökércsúcs körül gyulladás tapasztalható, mely gyulladás javulása nem várható.

3, Az adott fog gyökércsatornája nem járható át. Ez esetben a nem ellátható rész eltávolítása szükséges.

4, Abban az esetben is szükséges a gyökércsúcsi rezekció, ha a gyökértömés során, a tömőanyag eljutott egészen a csontszövetig.

5, A gyökér tömött fog, vagy fogak még akkor is gócpontnak tekintendőek egy gócbetegség esetén, amennyiben egyébként nem mutatnak a gyökércsúcsok gyulladásos tüneteket.

6, Amennyiben a gyökércsatorna tágító műszerek a gyökérkezelés és gyökértömés során nem a megfelelő úton haladnak. Ez esetben jellemzően “ál út” képződött.

7, a gyökércsatornába bele tört a tágító műszer, vagy a gyökértömő.

8, Ha a gyökértöméshez szükséges gyökércsatorna-kiszárítási tevékenység nem valósítható meg.

Gyökércsúcsi rezekció menete

A gyökércsúcsi rezekció jelentése

Magát a beavatkozást minden esetben szájsebész végzi. A gyökércsúcsi rezekció tulajdonképpen a fog gyökér csúcsának eltávolítását foglalja magában. Ilyenkor a közvetlen környezete is kezelésre és megtisztításra kerül. Így akár egy menthetetlennek tűnő fog is megmenthető az eltávolítástól.

Jellemzően helyi érzéstelenítésben, a nyálkahártya metszésével és lebeny képzésével történik. Egy csontablakon keresztül történik a gyökércsúcs feltárása, majd ez után történik meg annak eltávolítása. Ez után a sebüreg tisztítása és az esetleges törmelék eltávolítása történik meg. Amennyiben szükséges, az üreg csontpótlóval történő feltötése is elvégzésre kerül, majd a seb összevarrása történik meg.

dr. jakab levente

Gyökércsúcsi rezekció utáni teendők

A beavatkozás a panaszok megszűnése után tekintendő sikeresnek. Előfordulhat hogy a panasz továbbra is fent áll, de ritkábban és alacsonyabb intenzitással jelentkezik. Ez esetben türelmesnek kell lenni, hiszen itt egy hosszabb gyógyulási folyamatról beszélünk.

A műtét napján javasolt a megfelelő oldalon ajánlott hideg borogatás használata és néhány nap pihenés is ajánlott. Fokozottan figyelni kell a megfelelő száj ápolásra és fertőtlenítő hatású szájvíz használata is javasolt!

Kapcsolódó téma: fájdalommentes fogászati ellátás