Mi történik, ha nem mosunk fogat?

a fogkő veszélyei
A kellemetlen lehelet lesz a legkisebb gondunk

Szinte mindenkivel előfordul, hogy időnként nem mos fogat vagy feledékenységből, vagy más okból. De mi a feledékenység ára, mi a helyzet ha kimarad egy vagy több alkalom?

A következmény természetesen nem marad el. A legelső a kellemetlen lehellet, ez már 1-2 napon belül jól érzékelhető lesz környezetünk számára is. Az első fogmosás mentes nap végén pedig egy vékony lepedék réteg lesz a “jutalmunk”.
Ez a vékony réteg azon túl hogy baktériumokat tartalmaz, a nyelvet és az ínyünket is beterítheti. Ez esetben már mindenképp javasolt az alapos fogmosás, mert ha nem, akkor jönnek a komolyabb következmények!

Egy hét fogmosás nélkül

A korábbi vékony lepedék réteg egyre vastagabb lesz, a baktériumok elszaporodnak melyek mellék és bomlástermékei garantáltan olyan szagokkal járnak együtt amelyeket nem lehet nem észre venni. A baktériumok elkezdik irritálni az ínyt mely gyulladásba kerülhet, kipirosodhat egyre érzékenyebbé válik és akár vérezni is elkezdhet

3-4 hét után ha még mindig nem mostunk fogat akkor már mindenképp számolni kell a fogszuvasodás veszélyével, amelyen helyzeten természetesen a cukros ételek és italok fogyasztása csak tovább ront. Ekkor már megjelenhetnek a fogakon fehér vagy halvány szürke foltok is, melyek a fogzománc fel puhulásának biztos jele, sőt az ínyvérzésen túl az íny elkezd visszahúzódni a fognyakról, ezáltal még nagyobb veszélynek kitéve fogainkat!

Egy év fogmosás nélkül
A nyál már nem képes ellátni eredetei védő funkcióját, a fogak szuvasodása felgyorsul. Az íny rendkívül gyulladttá válik, már közelében sincs régi rózsaszín árnyalatának, rendkívül érzékennyé válik, rendszeresen vérezni fog.

A folyamat és problémák kialakulása, időbeli lezajlása természetesen nagyban függ az életkortól is. Minél idősebb korban hanyagolja el valaki a fogmosást, annál rosszabb kilátásokra számíthat.
Például 50 éves kor felett ha valaki ennyire elhanyagolja a fogápolást, akkor az akár a fogak elvesztésével is járhat!