Milyen a jó fogkefe?

fogkefe
fogmosás
fogorvos nyíregyháza
Számos kérdésre itt a válasz!

Milyen a jó fogkefe?
Mik a legfőbb szempontok fogkefe vásárlásnál? Tovább, mit tehetünk fogaink épségének megőrzésért? 

Napjainkban amikor nagy hangsúlyt kap hogy ápoltak és divatosak legyünk, a tisztálkodást és ezzel együtt a szájápolást hajlamosak vagyunk gyorsan és gépiesen végezni. Pedig időnként érdemes lenne megnézni hogy mennyi új dolog vesz körbe minket, mert így van ez a szájápolás és a fogkefék világában is.

Néhány éve még a mindenki által ismert tv maci által alkalmazott fogmosási technikát alkalmazta, kemény sörtéjű fogkefével, aminek meg is lett az eredménye: a lakosság nagy részénél ék alakú fognyaki kopás és fognyaki érzékenység alakult ki, mely főleg a hideg és meleg ételek, italok fogyasztásakor okoz igen kellemetlen fájdalmat.
Sőt, a hosszú évekig tartó helytelen fogmosás nem csak a fogakat károsította, hanem az íny visszahúzódását is eredményezte

Mit tehetünk?

Milyen a jó fogkefe?

A kemény sörtéjű fogkefe nem jó!

Sokkal jobbak a közepes, vagy még puhább sörtéjű fogkefék. A puha sörték mosási hatékonysága a puhaságuk ellenére
tökéletes, ugyanis adott esetben a sörteszálak mennyisége a tízszerese, egy kevésbé puha sörtéjű fogkeféhez képest. Pontosan a sűrűségnek köszönhetően, nem karcolnak, sokkal inkább törölnek. További előnyük, hogy nagyon pici erő kifejtéssel behajlanak minden egyenetlenségbe és könnyen követik a fog domborulatait, így kitűnően tisztítanak.

Most hogy tisztáztuk a sörték puhasága körüli kérdést, lássunk egy másik szempontot is, ez pedig a fogkefe nyaka!
A flexibilis, vagy merev de szögben hajlított fogkefék nem irányíthatóak precízen, szemben az egyenes fogkefékkel. Kerüljük a váltakozó hosszúságú sörtékkel ellátott fogkeféket és a polírozó korongot tartalmazókat is, mert ezek nem biztos hogy megfelelően tisztítják a fogfelszínt. Ugyancsak fontos kérdés a fogkefe fejének nagysága. A hátsó fogakat egy nagy fogkefe fejjel csak igen bajosan lehet elérni, így minél kisebb fejűt válasszunk.

Összegezve tehát, a jó fogkefe egyenes, kisfejű, a sörték szálai egyenlő hosszúságúak és megfelelően puhák, sűrű szövésűek.
Igaz hogy külsőre ezek nem olyan izgalmasak mint társaik, de hatékonyság szempontjából a legjobbak, és nem tesznek kárt mosolyunkban.

fogselyem

Egy jó fogkefe alapfeltétel a megfelelő szájápoláshoz, azonban önmagában még kevés!
Még akkor sem ha rendszeresen és kellő ideig, a megfelelő technikával mossuk fogainkat. A fogkefe a rágófelszínt képes megfelelően tisztítani, a fogak egymás felé néző felszínét azonban nem igazán, de pánikra semmi ok. Ezen területek elérésére a fogselyem és a fogköz tisztító használata ajánlott, de ezekről majd legközelebb! 🙂

További blog bejegyzéseimet itt találja!