Mitől romlik el fogunk?

Mitől romlik el fogunk?
fogorvos nyíregyháza
Miért romlik el fogunk
Mitől romlik a fogunk?

Mitől romlik el fogunk?

A legtöbben a kérdés megválaszolását valahogy úgy gondolnák, hogy biztosan azon múlik milyen gyakran mosunk fogat és mennyi édességet fogyasztunk. Nyilván van benne igazság, azonban ez nem a teljes igazság.

Kezdjük a táplálkozásnál. A szervezetünkbe a táplálék és a különböző italok a szánkon jutnak be, ez az első állomás. Az élelem rágása itt történik, ennek pedig jelentősége van a felszívódás és az emésztés szempontjából is. Így pedig egészségünkre gyakorolt hatása sem elhanyagolható.

A fentiekből következik, hogy fogaink egészségének megőrzése, általános egészségünk megóvása miatt is fontos.

A savas környezet

Bizony, szánkban sokszor alakul ki savas “környezet” de itt persze nem a klasszikus értelemben vett anyagokra kell gondolni. Amennyiben a szánkban a pH érték 5,7 alá kerül akkor viszont könnyen károsodhatnak fogaink, a fogzománc sérülékennyé válik. Az elfogyasztott ételek és italok szénhidrát tartalma a felelős ezen savas környezet kialakulásáért, melyet a szánkban található baktériumok állítanak elő.

Joggal gondolhatnánk, hogy egyszerű a megoldás. El kellene kerülni a szénhidrát tartalmú táplálék fogyasztását, azonban ez nagyon nem egyszerű. A mai modern táplálkozásnak “köszönhetően” szinte mindenben megtalálható a szénhidrát.

nyíregyháza fogászat dr jakab

Minél tovább áll fent szánkban a savas környezet, annál inkább ki vannak téve fogaink a veszélynek.
Mit lehet a megoldás?

Étkezés után, amennyiben lehetőségünk van rá, kis idő el teltével mossunk fogat. Nyilván ez gyakran nem lehetséges, a mi rohanó világban. Érdekes módon és szerencsére, a megoldás is onnan jön, ahol a probléma található.

Ez pedig nem mást, mint saját nyálunk. Minél inkább fokozni tudjuk a nyáltermelést, annál hamarabb semlegesíteni tudjuk a savas környezetet és helyre állítani szánk pH értékét. Erre a legjobb megoldás pedig a cukormentes rágógumi. Az édes íz és a rágás folyamata fokozza a nyálképződést, így a savasodás folyamata megállítható, vissza fordítható. Fontos azonban hogy a rágógumi valóban cukormentes legyen. Ellenkező esetben ugyanis, szánk pH értéke tovább fog csökkenni így a káros folyamatot felgyorsítjuk!

Kapcsolódó téma: a fogszuvasodás