Tények a fogászat világából

tények a fogászat világából
szent apollónia
George Washington
10 érdekes tény

A fogászat és a fogorvoslás története bár nem is gondolnánk, de több ezer évre nyúlik vissza.

Ezekből a tényekből és érdekességekből hoztam most összesen tízet. Lássuk is őket!

1, Az amerikai történelem egyik legrövidebb beiktatási beszéde egy műfogsornak köszönhető és George Washington nevéhez fűződik. Ő volt ugyanis az, aki 1793-as elnöki ciklusa kezdetén, a komoly fájdalmakat okozó rögzített műfogsora miatt, csupán 135 szavas beszédet tudott mondani.

2, A kezdetleges fogorvosi műszereket, melyek már a 17. 18. században is léteztek, lábbal kellett hajtani, működtetni. Ugyanúgy mint a régi varrógépeket!

3, Pierre Fauchard neve valószínűleg nem csak Önnek ismeretlen, azonban nem árt tudni, hogy ő tekinthető a mai modern fogászat atyjának. Ő volt ugyanis aki legelőször megpróbálkozott a gyökérkezeléssel és a fogtöméssel. Pedig egészen XIV. Lajos idejéig kell visszamennünk az időben

10 érdekes tény

4, Kellemes, nyugodt légkörű fogorvosi rendelő. Ez ma már alapvető elvárás. Nehéz elképzelni hogy a középkorban a foghúzást vásárokon, akár nagy közönség előtt, egy pódiumon végezték méghozzá nem is fogorvosok, hanem borbélyok, ráadásul a  sterilitásról még csak nem is hallottak? Pedig így volt.

5, Japánban már 1538-ban készítettek fából készült műfogsort. Ezt a megoldást egészen a 19 századig használtak is a hiányzó fogak pótlására.

6, A fogfájósoknak, fogbetegnek és a fogorvosoknak is van bizony védőszentje. Ő nem mást mint Szent Apollónia, akit az i. sz. 3. században, egy alexandriai keresztényellenes lázadás során a legenda szerint olyan erősen megütötték, hogy minden fogát elveszítette.

7, Az etruszkoknak is sokat köszönhet a világ. Ők voltak ugyanis az elsők a világon, akik a mai értelemben vett fogászati hidat készítettek.

8, Az ókorban sok-sok komoly tévhit keringett a köztudatban. Az egyik ilyen az volt, hogy a fogfájást a fogban rejtőző férgek okozzák. Ezeket a férgeket pedig békanyállal és szegekkel próbálták eltávolítani. Az így kezelt betegnek igen komoly fájdalmakkal kellett szembe néznie.

9, A legrégebbi kézzel fogható műfogsorra Mexikó területén bukkantak régészek. A leletben a hiányzó fogak, párducfoggal lettek helyettesítve és nagyjából i.e. 2500-ból származnak.

10, Na de ki lehetett a világ legelső fogorvosa, akinek a ma élő ember ismeri a nevét? Nos ő nem más mint Hesi-Re volt, aki Dzsószer fáraó uralkodása alatt “praktizált”, az i.e. 27. században.