A barázdazárás

Egy ellátás, melynek kizárólag előnyei vannak

A barázdazárás

A barázdazárás

A barázdazárás segítségével a gyermekek fogainak épségét óvhatjuk meg. Fontos tudni hogy az ő foguk a fogváltás utáni első években van a legnagyobb veszélynek kitéve, ekkor romlik, szuvasodik állapotuk ugyanis a leggyorsabb ütemében. Ez az életüknek azon szakasza, melyben tulajdonképpen eldől, hogy felnőtt korukban milyen fogazattal fognak rendelkezni.

A maradó fogak kialakulásuk után még nagyon “éretlenek” kevésbé ellenállók. Sok kesetben még az alapos és rendszeres fogmosás ellenére is például a hátsó fogak könnyen szuvasodnak.

Miért történik ez?

A válasz egyszerű és a barázdákban keresendő. A fogak felszínét zegzugos barázdarendszer tagolja. A barázdák mélyén meghúzódó lepedék háborítatlanul károsíthatja a fogakat.

Hogyan történik mindez?

Az őrlőfogak nagy részének rágófelszíni barázdái homokóra alakúak, vagyis a felszínen tágabbak, de aztán hirtelen szűkülettel csak mikrométernyi résként hatolnak be a fog legmélyebb könnyen szuvasodó rétegeibe.
Ide pedig a fogkefe sörtéinek szinte képtelenség eljutni. A barázdazárás pedig pontosan erre a problémára nyújt megoldást.

Ezen ellátás a tejfogak és a maradófogak esetén is alkalmazható. Ekkor ezen ép, vagy kis mértékben szuvas barázdáknak a lezárása történik meg, egy speciális tömőanyaggal. A fogfelszín megtisztítása után mely fúrás nélkül történik, egy különleges nagy behatoló képességű tömőanyagot visz fel az orvos a fog felszínére. Ez a barázdákba befolyva, így elzárja az utat a szuvasodást kiváltó baktériumok előtt. A kezelés tartós, évekig képes a bejutatott anyag ellátni feladatát.

 

tévhitek a gyökérkezelésről

Mikor szükséges kinek ajánlható?

Maradó fogak esetén célszerű minél hamarabb elvégezni az ellátást, ugyanis néhány hónap után az előtört fogakon már sötét csíkok jelenthetnek meg. Fontos tudni hogy jellemzően gyerek esetében történik a legtöbb ilyen ellátás, de felnőttek esetében is ajánlott, ugyanis a barázdák szuvasodása sajnos kortól független.

A barázdazárás előnyei

Kevés olyan dolog a világon mint a barázdazárás, melynek kizárólag előnyei vannak csak!
A fogfájás melyet a fogszuvasodás okoz így elkerülhető.
Szinte fúrás nélkül történik az ellátás, így a fájdalom fellépése szinte teljesen kizárt. Így pedig a fogászati kezelés egy kellemes élmény marad, ez sem elhanyagolható szempont.
Egy sérült, tömött foggal szemben az ép fog sokkal tovább és sokkal jobban használható
A barázdazárás költsége elhanyagolható egy fogtöméshez képest.

Kapcsolódó téma: mitől romlik el fogunk?