A cukormentes üdítők

A cukormentes termékek hatása fogainka
Félelem a fogászattal szemben
Ásványvíz fogyasztása
A cukormentes üdítők

A cukormentes üdítők fogyasztásával vajon megkímélhetjük fogainkat? 

Szinte már köztudott, hogy a cukor az emberi szervezet egyik legnagyobb ellensége. Itt nem csak a fogainkra gyakorolt hatására kell gondolni, hanem például a túlsúlyra és a cukorbetegségre is. Manapság rengeteg napi fogyasztási cikk esetében találunk cukormentes változatokat, melyek sok problémára megoldást jelenthetnének, azonban itt jön a DE! Ugyanis ezek a termékek sem feltétlenül lesznek jó hatással fogainkra.

A cukormentes üdítők nem egyenlőek az egészséggel!

Sokan mintegy alternatívaként tekintenek az üdítők cukormentes változatára. Ezek a termékek ízükben kevésbé térnek el cukrozott társaiktól, és hajlamosak vagyunk egészségesnek gondolni őket. Ezekben az italokban mesterséges édesítők találhatóak jellemzően, melyekkel kapcsolatban még folynak a kutatások. Ami viszont biztos, hogy a szénsavas – és úgy általában a savas kémhatású összetevőket tartalmazó italok – roncsolják a fogakat akár cukrosak, akár nem.

Ezzel kapcsolatban a Melbourne-i Egyetemen végeztek néhány évvel ezelőtt kutatásokat, az eredmény pedig elég egyértelmű: a cukormentes üdítők is károsak a fogakra nézve.

 

A cukormentes üdítők

A szénsavas üdítők nem kímélik fogainkat

Azt el kell ismerni, hogy a cukormentes termékeknek egy előnye van. Elméletileg nem tartalmaznak cukort, így  a cukor szuvasodást okozó hatásával szintén elméletileg, nem kell számolnod. Az érem másik oldala viszont, hogy ezen termékek alacsony pH-val rendelkeznek jellemzően, így a fogzománcot nem kímélik sajnos. Akkor sem ha valóban 1 grammnyi cukor sincs bennük.

Hogy konkrét segítséget is nyújtsunk, nézd meg az üdítő összetevőit. Amennyiben olyan összetevőket találsz rajta, mint a citrom- vagy a foszforsav, akkor inkább ne vedd meg!

A cukormentes termékek hatása fogainka

Így akkor szomjan fogok halni?

Természetesen nem!
Csupán tudatosnak kell lenni egy kicsit. Kerülni kell az energiaitalokat, a sportitalokat, a szénsavas üdítőket, de még az ízesített ásványvizek is kerülendőek.
Hiába nem kerül beléjük cukor, enélkül is tele vannak olyan anyagokkal, amiket jobb messziről elkerülni.

A megoldás pedig az éltető, életet adó víz! Természetesen ennek is a szénsavmentes, ízesítetlen változata. Higgyük el, ezzel tesszük a lehető legjobbat teljes szervezetünk számára!

Kapcsolódó téma: mitől romlik el a fogunk?